Ronde van Zwitserland

In 2018 fietsten we de ‘Ronde door Zwitserland’. Dit land heeft ons fietshart veroverd!

De fietsvakantie in het kort: 

  • Een route van ca. 550 kilometer in 10 fietsdagen door het westen en midden van Zwitserland via 3 nationale routes: Mittelland Route nr. 5, Rhone Route nr. 1 en de Aareroute nr. 8 (www.veloland.ch).
  • De route is goed te fietsen met/ door kinderen. Omringd door de hoge bergen is het in de dalen fijn fietsen, vaak langs rivieren en over goede fietspaden. Thom (bijna 4 jaar) zat in een Weehoo, Bram (14 maanden) in een Thule Cougar 1. Fietsen is populair in Zwitserland en we zagen ook veel (Zwitserse) gezinnen die de Mittelland, Aare en Rhône route fietsten.
  • Er is echt van alles te beleven onderweg: speeltuinen, meren, boottochten, met kabelbaan de bergen in en veel mooie zwembaden waar de entree vaak maar een paar euro is (Brigerbad is wel stukje duurder). Wij hebben ook meerdere keren gewandeld in hooggebergte.
  • Om van Wallis naar Berner Oberland te komen, moet je de Grimselpass (2164 meter) over. Dat kan met de fiets, maar een taxibusje regelen die je naar de top of Guttanen brengt is een goed /beter alternatief.
  • Zwitserland is het treinland bij uitstek. Ze hebben een riant spoorwegennet en alle treinen hebben een fietscoupé. Via de Postauto app kun je vooraf je tickets boeken en regelmatig ook met korting.
  • Altijd leuk (én doen): koop een Zwitserse vlag voor op de fiets, stop bij de stalletjes/ kraampjes waar ze vers fruit en groenten verkopen en ga langs bij de boer die lokale wijn of heerlijke Zwitserse kaas verkoopt.
  • Ben je op 31 juli of 1 augustus in Zwitserland: vier de Zwitserse nationale feestdag mee! In elk dorp heb je een ‘dorffest’ waar ze de traditionele folklore laten zien met dans, zang (en ook veel bier). ’s Avonds is er altijd vuurwerk. Leuk om mee te maken en je even in de Zwitserse traditie te dompelen!

Klik hieronder voor het fotoverslag (routekaartjes worden nog toegevoegd) en daaronder lees je een uitgebreider reisverslag. Veel kijk- en leesplezier!

Fietsdag 1: Bielersee – Chevroux (51km). De fietsvakantie startte op een prachtige boomgaard camping ‘Lindenhof’ in Sutz-Lattrigen bij de BielerSee. Iets buiten het kampeerterrein konden we onze auto parkeren voor de komende 3 weken. Gratis en volgens de eigenaar ook veilig (dat bleek ook na 3 weken). Langs deze camping loopt de nationale fietsroute Mitteland (nr. 5) en die route volgen we de komende 150 kilometer tot aan het Meer van Genève. We fietsen langs de oevers van de Bielersee en van ‘Lac de Neuchatel’ en in Chevroux pakken we een camping en zijn we de rest van de dag weer in/ bij het meer te vinden. Het wordt een mooi vakantiedoel: we duiken in elk meer dat we tegenkomen!

Fietsdag 2: Chevroux – La Sarraz (51km) In dit agrarisch gebied zijn de boeren volop aan het hooien en graan oogsten en fietsen we langs de randen van de akkers over brede fietspaden. Na een korte klim komen we bij camping ‘de Buis’ (bij zwembad ‘La Sarraz) met een klein trekkersveldje. We hebben gratis toegang tot het zwembad (daar moeten we ook inchecken voor de camping) en het is ruim 30 graden, dus besluiten meteen te gaan zwemmen en daarna de tent pas op te zetten.

Fietsdag 3: La Sarraz – boot over ‘Meer van Geneve’ – La Bouveret (40km). Dag 3 wordt een leuke dag: vandaag is het een uurtje fietsen naar Lausanne en pakken daar de boot naar de overkant van het Meer van Geneve. Het is een ‘oude’ tandradboot uit 1912 met genoeg plek voor onze fietskaravaan op het dek. Leuke beleving! Als we weer aan wal staan, is het nog een paar kilometer fietsen naar de camping in Le Bouveret. Hier houden we een rustdag want naast de camping ligt het treinenpark Swiss Vapeur Parc. En daar vermaken we ons uitstekend. En natuurlijk gaan we zwemmen in het meer. Dat is nr. 3!

Fietsdag 4: La Bouveret – Saillon (55km). De Rhône stroomt naast de camping het meer in en hier pakken we ook de ‘Rhône route – nr.1 op. Vandaag een vlakke en makkelijke etappe naar Saillon over een strak geasfalteerd fietspad langs de rivier. We maken even een uitstapje om Chateau d’Aigle te zien en we eten taart in een prachtig dorpje Saint Maurice. Nu doen we dat tijdens fietsvakantie eigenlijk elke dag (…), maar vandaag is het extra feest vanwege een verjaardag. Bij Martigny buigt de Rhone 90-graden linksaf, dus het fietspad ook. Na 15 kilometer komen we aan op Camping de la Sarvaz in Saillon. Er ligt een prachtige groene grasmat voor ons klaar en de kids vermaken zich in de speeltuintjes, zwembad en op de speelzolder. ’s Avonds gaan we uit eten in het restaurant bij de camping. Aanrader!

Fietsdag 5: Saillon – Leuk (54km). Maar al gauw blijkt dat niet alles leuk is op fietsvakantie. De route gaat na Sierre ‘bovenlangs’, dus hoogtemeters en met de Weehoo is dat toch best zwaar. Voor Thom is meetrappen onmogelijk omdat de Weehoo maar 1 versnelling heeft. Gelukkig kunnen we daarna afdalen naar Leuk. Op de camping komen we erachter dat op deze zaterdagmiddag de supermarkt over 5 minuten sluit en maandagmorgen om 8.00 weer open gaat. Ai. We struinen Leuk af, kopen wat broodjes, slaatjes, bestellen vette friet op de camping. Hadden we toch maar die zak ‘Adventure Food’ meegenomen… Op zondag ontmoeten we onverwachts familie die ons uitnodigt voor een heerlijke bak koffie en we lunchen gezellig mee.

Fietsdag 6: Leuk – Fiesch en weer terug naar Brigerbad. Deze regenachtige dag begint met een stukje treinen naar Fiesch. Volgens het fietsgids is de weg na Brig steil en druk. We besluiten om vanaf Leuk de trein al te pakken in plaats van eerst naar Brig te fietsen. Nadat we eerst langs de supermarkt zijn geweest natuurlijk. Met de trein reizen in Zwitserland is erg eenvoudig vanwege het enorme spoorwegennet, de medewerkers zijn behulpzaam en in de fietscoupés is het makkelijk instappen. In Brig stappen we over op een andere trein die wel erg lang op het station blijft wachten. Wat blijkt: er is een rotsblok op het spoor gevallen en we kunnen dus niet met de trein naar Fiesch. Wat nu! Uiteindelijk komen er bussen en moet de Weehoo en fietskar in het gangpad, fietsen achterop. Wat. een. heisa. Na een uur komen we aan in Fiesch waar het koud, winderig en nat is, maar camping Eggishorn is prachtig gelegen. We nemen een rustdag en hopen op beter weer, maar helaas. We besluiten om op de fiets weer af te dalen en op Camping Brigerbad te kamperen. We moeten namelijk naar de andere kant van de bergketen – Berner Oberland – en daar komt de regen met bakken uit de lucht. We lassen 2 extra ‘rust’ dagen in, zwemmen in het Brigerbad en gaan met de bus naar Saas Fee en Saas Grund. De kabelbaan naar 3100 meter is een leuk uitstapje en op de terugweg stappen we op 2100 meter uit de gondel voor een mooie (water) speelplaats. De kids spelen er een paar uur en wij liggen heerlijk in het gras met prachtig uitzicht op bergen met witte toppen. Maar na 3 dagen niet fietsen, is het hoog tijd voor actie!

Fietsdag 7: Brigerbad – trein – Oberwald – Innertkirchen (46km). Naar deze fietsdag kijken we uit: dit is onze Koninginnenetappe. We gaan namelijk de Furka en Grimselpass over! We hebben die bergpas al eens gefietst op de racefiets en hebben er mooie herinneringen aan. Wat is het daar prachtig! We nemen de trein van Brig naar Oberwald, onderaan de klim. Achteraf hadden we ook bij Niederwald kunnen uitstappen, want vanaf daar is het redelijk vlak en ligt er een mooi fietspad. De klim is echt fantastisch, en ja, ook erg zwaar. Toch genieten we enorm van het uitzicht en de euforie: dit is zó gaaf! We zijn blij als we boven zijn en ik denk even ‘dit nooit weer’. We laten ons fotograferen bij het bordje van de Grimsel en trakteren onszelf op een bord friet met Bradwurst. Van andere vakantiefietsers hoorde ik dat zij een taxibusje hebben geregeld die ze bovenaan de beklimming afzet. Slim! We kleden ons goed aan en beginnen aan de afdaling die helemaal in de wolken ligt. De afdaling vonden we vooraf spannend, maar dat blijkt nergens voor nodig. We zijn door de felle hesjes en lampen van ver te zien en de automobilisten zijn heel voorzichtig zijn. Vanwege het weer was het erg rustig met verkeer, dat was een gelukje. In Innertkirchen gaan we rechtsaf nog 1.5 km omhoog naar camping Wyler. We hebben hier al 2 keer eerder gekampeerd en het voelt als thuiskomen. We vinden dat zo’n prachtige camping. Klein, mooi uitzicht, goed sanitair, leuke eigenaren. We blijven hier 3 dagen en trekken onze wandelschoenen aan om te wandelen bij de Jochpass onder een strakblauwe lucht.

Fietsdag 8: Innertkirchen – Wilderswil (39km). Vandaag gaan we naar (o)pa en (o)ma die op de camping staan in Wilderswil! Op papier een korte etappe, maar vergissen ons behoorlijk in het hoogteprofiel. Er zitten een paar stukken tussen van +10%. Even doorbikkelen dus, van je fiets af en elkaar omhoog duwen. We komen langs een hele grote waterval: de Giessbachwaterval en dat is een stop waard. Aan onze rechterkant zien we steeds de azuurblauwe Brienzerzee en als we op oeverhoogte zijn, duiken we het heerlijke frisse water in. Na 40 kilometer zijn we op de camping, installeren onze tent en kunnen we aanschuiven voor het avondeten. Wat heerlijk is dát! ’s Avonds zien we het vuurwerk vanuit Interlaken, want het is de nationale feestdag vandaag. De dag erna gaan we met de trein en de kabelbaan naar Mürren voor een wandeling met uitzicht op de Jungfrau en de Eiger.

Fietsdag 9: Wilderswil – Bern (67km). Een lange maar vlakke etappe voor de boeg. We fietsen langs de Thunersee (ook al zo mooi blauw), rijden door Spiez en Thun en volgen de rivier Aare tot aan Bern. In Bern kamperen we op de stadscamping Eichhorn. Er is een heel groot trekkersveld en positioneren zo de tent dat we niet te dicht bij de andere tenten staan. Als we na een bezoek aan het zwembad (dat in de winter een ijshockey baan/bak is en in de zomer tot zwembad wordt omgebouwd) terugkomen, is heel het trekkersveld vol gebouwd en heeft de buurman zijn tentharingen bijna in onze tent gepoot. Het heeft echt z’n charme en het is vooral een gezellig camping. De Aare stroomt hier langs de camping en veel mensen laten zich honderden meters, hangend over een opblaasbed of opblaasfiguur meesleuren met de stroom. Wij deden het gewoon met een vol geblazen waterdichte bagagezak.

Fietsdag 10: Bern – Bielersee (48km). Dit is onze laatste echte fietsdag, want vanuit Bern fietsen we weer naar de ‘startcamping’. We fietsen eerst even rond in Bern (elke fietsvakantie proberen we een grote(re) stad te bezoeken) en gaan dan via een bosrijk gebied en langs de Aare richting de Bielersee. Het is een warme dag en in Aarhaus fietsen we langs een zwembad. De entree is echt maar een paar euro en we hebben alle tijd, dus waarom niet. De fietsen mogen we helaas niet ‘binnen het hek’ plaatsen, dus een deel van de bagage nemen we mee en een deel zetten we vast met sloten. Halverwege de middag stappen we weer op de fiets, kopen bosbessen en tomaten langs de weg en fietsen we de laatste 15 kilometer van deze ‘Ronde van Zwitserland. We kopen een flinke sorbet van onze laatste Zwitserse Franken en zien in de verte de camping al liggen. Onze fietsvakantie is bijna ten einde. En dat voelt altijd een beetje dubbel. Blij dat alles goed is gegaan en wat hebben we veel beleefd met elkaar! Wat gaan we die vrijheid, het ‘back to basic’ het samenzijn, de mooie ontmoetingen missen! Een ding besluiten we: we komen terug voor het oosten, want Zwitserland; wat ben je een prachtig fietsland!