Fietsen in Noorwegen

In de zomer van 2019 waren we in Noorwegen. We waren heel benieuwd hoe het fietsen daar is. En vooral of het geschikt is voor kinderen. Delen van onderstaande routes hebben we gefietst, de overige delen deden we per camper.

North Sea Cycle Route (NSCR)
Vanuit Kristiansand kun je de bewegwijzerde NSCR oppakken richting Stavanger. Na ca. 40 km bij Vigeland doet deze route doet z’n naam eer aan, want dan gaat steeds langs de kust van de Noordzee. Prachtige fjorden, haventjes en de bekende rode (boot)huisjes! Bij Spangereid heb je de mogelijkheid om te fietsen naar het zuidelijkste puntje van Noorwegen: Lindesnes Fyr. Een prachtige uitkijkplek met een mooie vuurtoren en museum. Vanaf 21 juni tot begin augustus is het restaurant open en een bakker bakt heerlijk vers brood in een houtoven. Er zijn 2 campings op een paar kilometer.

Van Sprangereid tot Flekkefjord gaat het continue op en af. Je fietst van fjord naar fjord over de bergrug naar zeeniveau en weer op en weer af. In bepaalde tunnels mag je niet fietsen, dus wordt je omgeleid over gravelachtige paden. Of je kunt een bus of taxi regelen (dat staat in het boekje, zie link hieronder). De route en het natuur zijn adembenemend mooi, maar het continue hoogteverschil het maakt het fietsen met kinderen of aanhanger minder geschikt. Het is ook vaak mindset: boven komen doen je altijd, je kunt overwegen om gewoon minder kilometers op een dag te maken. De campingdichtheid maakt dat zeker mogelijk.

Van Flekkefjord gaat het wat minder op en af en fiets je langs de Noordzee over mooie fietspaden en hier en daar ook langs drukke wegen (maar druk in Noorwegen vinden wij nog steeds rustig). Bij Stavanger zijn wij het binnenland in gegaan, maar de route kun je dus volgen tot aan Bergen.

Link van de route: https://www.komoot.com/collection/376/the-north-sea-cycle-path-from-bergen-to-kristiansand .

Een routeboekje van Kristiansand – Bergen (in Noors, maar de profielen/ route spreken voor zich) : https://webshop.fietsvakantiewinkel.nl/north-sea-cycleroute-west-castor-2.html

Rallarvegen

Het meest bekende fietsroute van Noorwegen! Deze 82km fietsroute loopt langs de Bergensbanen, de trein tussen Bergen en Oslo. Je fietst over de Hardangervidda, de hoogvlakte van Noorwegen. Mooie vergezichten, prachtige natuur met veel water(vallen) en kans op 4 seizoenen in 1 dag. En een paar keer per uur de trein die langsrijdt! Rallarvegen begint in Haugastol en je kunt naar Flamm of Voss. Het kan er best druk zijn: je hebt bij elk station de mogelijkheid om een fiets/ mtb te huren en kun je terug per trein. De route Haugastol – Finse is goed te doen met aanhanger/ trailer en ook voor kinderen. Daarna wordt het wegdek wat ruiger en heb je kans op sneeuwvelden. De afdaling naar Flamm is erg steil. Dat maakt deze route wat minder geschikt met jonge kinderen (tot jaar of 5-6) of een trailer.

Wil je langer in Noorwegen fietsen, dan kun je bijvoorbeeld van Oslo naar Bergen fietsen langs de Bergensbanen. Meerdere gezinnen met kinderen (die al zelf fietsten of in follow-me) hebben deze route gefietst. De Rallarvegen is dan onderdeel van deze fietsroute. Terug kun je van Bergen met Oslo met de trein en rijdt je dus langs de weg die je hebt gefietst! Wel tijdig reserveren, dat is niet alleen goedkoper, maar je bent ook verzekerd van een plek voor je fietsen.

Info over Rallarvegen: https://www.visitnorway.nl/activiteiten-in-noorwegen/in-de-natuur/fietsen/toerfietsen/rallarvegen/

Mjolkevegen (met Jotunheimvegen)

Melkweg en de koeien zijn hier de ‘stars’! Deze prachtige route gaat over glooiende heuvels met besneeuwde bergen op de achtergrond. Je kunt verschillende delen fietsen van deze route die in totaal 250km lang is. Wij fietsten de Jotunheimvegen, een tolweggetje dat alleen in de zomer geopend is en waar de koeien helemaal vrij rondlopen. Hier waan je je echt alleen op de wereld! Er zitten wat beklimmingen in, maar het is nooit echt steil. Ook voor kinderen is deze route te doen. Je kunt zelfs overwegen om je bagage te laten vervoeren en van hotel naar hotel te fietsen.

Info: https://www.visitnorway.nl/activiteiten-in-noorwegen/in-de-natuur/fietsen/toerfietsen/mjolkevegen/

Trysil Bike Arena

Leuk voor kinderen (en hun ouders ;-): de diverse bikeparken in Noorwegen! Je kunt er altijd fietsen (mountainbikes) huren, maar op de vakantiefiets (Woom 4) met bredere banden ging het ook goed. In de bikeparken heb je speciale trails voor kinderen met springbulten en kombochten, rocks et cetera. Plezier verzekerd en ook nog eens goed voor de behendigheid!

https://www.trysil.com/en/Do/Summer/biking/family/gullia/

Terugblik: Noorwegen is een prachtig lang qua natuurschoon: ruig en zo divers. Van de zee, fjorden tot hoogvlakten en besneeuwde toppen. Voor fietsen met jonge kinderen (tot een jaar of 6 of nog in fietskar) is het erg pittig fietsen vanwege het hoogteverschil en de steilte. Voor fietsen met oudere kinderen (vanaf jaar of 7/8) is de Mjolkevegen en ook de route van Oslo – Bergen geschikt. Je kunt vrij kamperen in de natuur of op de vele campings. Bijna elke camping had wel een keuken en droogruimte ter beschikking en/of kon je een ‘hyte’ huren voor een paar tientjes per nacht. En het weer? Omarm het! Wees berekend op koud en nat weer, maar vergeet ook zeker de zwemkleding niet!