Met de NightJet

Fietsvakantie is al een heel avontuur. Met de trein naar een startpunt maak je er helemaal een belevenis van. Voor kids een geweldige ervaring en het is een duurzame manier van reizen. En na een nachtje in de trein stap je uitgerust in een nieuwe omgeving en kan je fietsvakantie echt beginnen.

Overweeg je om met de trein en/of NightJet op fietsvakantie te gaan? Hieronder onze ervaringen en tips die je kunnen helpen om er ook een relaxte treinrit van te maken.

Tips voor reizen met de trein en fietskaravaan:

 • Via Treinreiswinkel.nl kun je je volledige treinreis boeken, dus ook voor meerdere treinen en verschillende aanbieders. Zij gaven ons deskundig advies over onze treinreis naar Salzburg en vanuit Verona weer naar NL. Alleen die 40 minuten overstaptijd mocht wat ruimer (zie het verslag van de reis via bovenstaande link;-).
 • Check vooraf op welk perron je moet zijn (via website of app) en check het ook nog even ter plekke bij een informatiebalie. Op het perron staat vaak hoe de trein is samengesteld en waar de fietscoupé is en in welke coupe je kan zitten. Dit is echter geen garantie, is onze ervaring. Soms zit de fietscoupe niet vooraan, maar dus ergens achteraan. En dat betekent verplaatsen met heel je karavaan. Laat de tassen op de fietsen totdat je weet dat je voor de juiste treindeur staat. Eerst de kids naar binnen en eentje van ons stond in de trein om de fietsen naar binnen te halen, de ander op perron om de fietsen aan te geven. De tassen legden we op een hoop bij elkaar en we telden in de trein of we ze allemaal hadden. Het is wel even een gestress, maar we hebben nooit rare dingen meegemaakt. Ook zijn veel medepassagiers behulpzaam.
 • Voor zowel de fietskar als de kinderfiets hebben we een fietsplek gereserveerd. De fietsen moeten (meestal) opgehangen worden. De fietskar hadden we aan de zijkant met een spin en slot vastgemaakt. En uiteraard de rem erop. Het is even opletten als je een follow-me achter je fiets hebt gemonteerd en de fiets aan de voorwielen opgehangen moet worden. Bij ons paste het net en anders even demonteren.
 • Zorg voor voldoende overstaptijd, minimaal 1 tot anderhalf uur. Dat scheelt een hoop gestress. Heb je tijd over, dan is dat niet zo erg. Op het station vermaak je je altijd wel; even naar toilet, eten halen en voor kids is er sowieso genoeg te zien. Bijna alle stations hebben liften op het perron. Vaak zijn ze wel klein, dus een fiets en fietskar passen niet samen. Met de fiets de roltrap af, lukt ook (in geval van haast).
 • Stap je in bij het beginpunt van de NightJet, dan staat de Nightjet vaak tijdig klaar bij het perron. Je hebt alle tijd en rust om in te laden en te installeren (mits je tijdig arriveert natuurlijk). En wat zou het relax zijn als de NightJet eind 2020 weer vanuit Nederland rijdt!
 • In de Nightjet hadden wij een 6-persoon coupe met ons vieren. Je betaalt iets meer voor privacy en je eigen ruimte, dat is het zeker waard.
 • Onze ervaring is dat de treinen lang genoeg stil staan om je spullen netjes binnen te krijgen. Dus geen gehaast, maar wel gewoon even doorpakken. Medewerkers zijn (meestal) behulpzaam, zeker als ze kinderen zien. Ze wachten totdat alles erin zit. Medereizigers zijn ook vaak bereid om even mee te helpen met de fiets en/of fietskar naar binnen.
 • Boek tijdig! Wij deden het 4 maanden van te voren en onze 1e voorkeur qua treinreis had geen 4 fietsplekken meer beschikbaar. Gelukkig zijn er meerdere opties om naar Duitsland en Oostenrijk bijv. te reizen oa. via Arnhem – Dusseldorf.
 • In de NightJet zullen de kids vooral slapen. Zijn ze wakker, dan kunnen ze gerust in de eigen wagon ‘over de gang’ lopen. Er is genoeg te zien onderweg of ze ontmoeten andere kinderen. En een potje Uno of ander spel spelen is altijd leuk in een knusse coupe.
 • Met de trein in Oostenrijk: Tickets te boeken via: https://www.oebb.at/ waar je via filter aan kunt geven of je je fiets mee wilt nemen. Goede verbindingen tussen grote steden. Speciale fietscoupés of fietsplekken (vaak ophangsysteem) die je vooraf kunt reserveren of op het station boekt.
 • Met de trein in Zwitserland: fantastisch netwerk qua treinverbindingen en ondertussen genieten van het landschap. Tickets te boeken via https://www.sbb.ch/. Voor je fiets betaal je een vast bedrag (2017: 20 Zw. Frank), ongeacht lengte/ duur traject.