Met kinderen

Meestal is het vraag 2 of 3: ‘Hoe vinden de kinderen het’ Of ‘Vinden de kinderen het (wel of ook…) leuk’?

Onze kinderen genieten enorm van zo’n vakantie samen! Elke dag heeft z’n eigen verhaal, belevenissen, ontmoetingen en (leuke en minder leuke) verrassingen. En na de vakantie komen wekelijks herinneringen naar boven over dat mooie (ontbijt of picknick)plekje, vriendje op de camping, zwembad en ga zo maar. En dan pakken we het fotoalbum er weer bij en hebben we weer ‘genietmomentjes’. 

Fietsen met kinderen betekent voor ons wel de nodige voorbereiding. Zowel qua route maar ook qua bagage, type kar, fiets et cetera. Hieronder onze ervaringen en meningen.  Op de webpagina  ‘Paklijst‘ vind je een overzicht met wat we precies meenemen, met dank ook aan de ‘fietsvakantie met kinderen’ community. 

 • Fietskar: Thule Cougar 1 (voorheen Chariot)
  Deze fietskar hebben we kort na de geboorte van de oudste aangeschaft. Een flinke investering maar het is z’n geld meer dan waard. De fietskar is voorzien van goede vering en heeft een babysling (hangmatje) en een zitverkleiner voor rond de 1-2 jaar. Met een week of 6 maakten we al korte ritjes en echt, je was de straat nog niet uit of ze sliepen (bij alle 3 de boys)! Tijdens onze fietsvakanties hebben we geregeld dagen boven de 30 graden gehad en dan is de fietskar een fijne plek voor de kinderen: vanwege de ventilatie en UV bescherming (zijkanten). Voor de opening hangen we bij warm weer een hydrofiel doek die vooral de beentjes beschermd tegen de zon. De kids hebben een eigen plekje om te kijken of te slapen, netjes voor een drinkbeker of bidon en boekjes of ander speelgoed.
 • Follow-me met Woomfiets
  Toen de oudste bijna 5 was, hebben we een Woomfiets (maatje 4, 20 inch) en een Follow-me systeem aangeschaft. Deze Follow-me kun je achter de fiets monteren van een ouder en daar de kinderfiets in bevestigen. Het voordeel van deze combinatie is dat de Follow-me aan de achteras is bevestigd en dat is prettig voor de stabiliteit. Ook kun je nog een bagagezak op de bagagedrager kwijt. Het leuke is dat kinderen dus ook (kleine) stukjes zelf kunnen fietsen. En dat stimuleren we natuurlijk graag! Ook op de camping vinden onze kids het heerlijk om rondjes te kunnen fietsen, alsof ze overdag nog niet genoeg hebben gefietst.
 • Weehoo Igo met bagagerek + tasjes
  Tijdens onze ‘Ronde van Zwitserland’ fietsvakantie hebben we met de Weehoo Igo gefietst. Thom was toen bijna 4 jaar en we vonden hem te klein voor een eigen fiets, maar te groot voor de fietskar. Een Weehoo is dan een mooie oplossing. Qua rijgedrag, stabiliteit, ‘meetrappen’ en ook qua bagagemogelijkheden zijn we wat minder enthousiast, dat is ook de reden dat we na 1 vakantie zijn overgestapt op het follow-me systeem.
 • Thule RideAlong fietszitje (met Low Saddle Adapter)
  Dit fietszitje is te combineren met fietstassen! Wel met enige gebruiksaanwijzing, zoals eerst de tas monteren en daarna je bagage erin doen. Ook moet je het stoeltje iets naar achter kantelen. Dat kan namelijk met dit stoeltje, ook makkelijk als kids even een dutje willen doen. We hebben een ‘Low Saddle Adapter’ gemonteerd, zodat het fietszitje iets hoger boven de bagagedrager komt te hangen. Hieronder 2 foto’s waarop je de combinatie zitje en tassen kan zien. Als we weer zo gaan fietsen, zal ik duidelijke foto’s maken!